🎊🎊 Semifinále a 5. místo pro Kubera se Semim na dvou po sobě jdoucích MS U21 a U19 🎊🎊  (autor Alžběta Němcová, zveřejněno 19.12.2021)

Začněme od začátku, Phuket od 6. do 11. prosince hostil MS U19, kde startovaly tři české týmy. Kůrka s Olivou bohužel neprošli kvalifikací, Neuschaeferová s Břínkovou došly na 9. místo.

Naši kluci v turnaji od prvních míčů bojovali jako lvi, postupně ve skupině přehráli USA, RUS a AUS, díky suverénnímu vítězství ve skupině čekali na soupeře až ve 2. kole. Los nakonec určil Poláky, i s těmi si naši borci poradili vcelku snadno. Den D přišel v pátek 10. prosince, kdy jsme potřebovali projít do semifinále, přes asi nejtěžšího možného soupeře z Francie. Do utkání jsme vlétli skvěle, vedli 12:9, 14:10, ani to bohužel nestačilo. V koncovce velmi vyrovnaného a vypjatého prvního setu jsme sérií několika chyb Francouzům podlehli. V setu druhém byl průběh prakticky identický. Následně přišel vítr a déšť, kdy francouzský blokař vzal na servisu osud utkání do svých rukou a prakticky mokrou a těžko krotitelnou dělovou koulí zápas dopodával. Na MS U19 tak končíme na skvělém 5. místě. Je to velká satisfakce za nevydařené ME U20 v Turecku v srpnu letošního roku, což byla vlastně stejná věková kategorie jako zde. Bylo to dáno několikanásobným přesunutí termínu turnaje kvůli pandemii už z roku 2020. S odstupem času nás všechny utkání s Francouzi velmi mrzí, protože při troše šťastnějších okolností, jsme medaili mohli urvat. Jen doplním, že Rotar s Canetem zbylá dvě utkání rozdílem třídy ovládli a slavili zisk titulu mistrů světa.

Po několika málo dnech odpočinku pro pořadatele, rozhodčí, hráče, trenéry a realizační týmy hostil Phuhet od 14. - 19. prosince další turnaj. Nyní se jednalo o MS U21 a české páry se tam rozhodně neztratily. Všechny tři týmy postoupily ze základních skupin.  Břínková s Neuschaeferovou nakonec skončily na 9. místě, Džavoronok s Trousilem to dotáhli až na 5. místo a Kuber se Semim po 5. místě na MS U19 vylepšují sobotními dvěma výhrami své dosavadní maximum na mládežnické mezinárodní scéně a postupují do semifinále.

V semifinále na naše kluky čekal nelehký soupeř, vycházející hvězdy ze Švédska – Åhman, Hellvig. Ti letos získali několik parádních úspěchů např. jsou mistři Evropy do 22 let a na Prague beach open skončili bronzoví po prohře s Perušič, Schweiner v semifinále.

Velkou zajímavostí je, že skupina D byla opravdu skupinou smrti, protože tři postupující jsou účastníky semifinále. Naše a švédské kluky doplňují ještě Rusové, kteří vyzvali Italy, přemožitele Džavoronoka s Trousilem ve čtvrtfinále.

V semifinále jsme sice se Švédy prohráli, ale nutno říct, že jsme byli především v prvním setu prakticky rovnocennými soupeři.

Utkání o bronz přineslo po prohře s Rusy 0:2 (26:28, 19:21), které jsme navíc už ve skupině porazili, nejen bramborovou, ale i tak trochu hořkou pachuť na závěr turnaje.

Každopádně Kuber se Semim dosáhli ohromného úspěchu a 5. a 4. místo bychom před turnajem brali všemi deseti. Za trenéry to s Mártym (Martin Tichý) bereme jako ohromnou satisfakci za mnohaleté úsilí. Nutno připomenout, že před třemi lety došlo k trochu třaskavému spojení dvou hráčů, dvou trenérů a dvou klubů a jsme oba moc rádi, že tento projekt nese ovoce.

Na závěr připomínám, že účast v semifinále je nejlepším mužským výsledkem na mládežnickém MS po osmnácti letech.